Delproteser

Delprotesen sidder godt fast på de resterende tænder ved hjælp af bøjler. Dette gør delprotesen nemmere at styre. Den føles derfor ikke så løs som en helprotese.

Delprotesens bøjler griber omkring nogle af de naturlige tænder. Enkelte af bøjlerne skal placeres på tændernes tyggeflader, for at dine egne tænder kan bære en del af tyggetrykket. Det betyder, at gummen ikke belastes så hårdt og derfor ikke svinder så hurtigt.

Det er en udbredt misforståelse, at en delprotese kan skade de resterende tænder. Bøjlerne kan ikke gnave hul i tænderne, fordi tændernes emalje er alt for hård. Kommer der hul i en bøjletand, skyldes det altid belægninger. Grundig, daglig børstning af tænderne og protesens bøjler forhindrer dette.

delprotese1
delprotese2

Den bedste form for delprotese er den støbte protese, kaldet en unitor. Her er bøjlerne og en eventuel ganeplade fremstillet i støbt metal, som regel en blanding af krom og kobolt. Dette er et hårdt metal, som har stor styrke. Det betyder, at man kan bruge metallet i ganske tynde lag og samtidig opnå, at protesen bliver tilstrækkelig solid.

En delprotese med et støbt stel kan udformes, så den fylder relativt lidt. Den bliver derfor nemmere at vænne sig til, og den ser som regel også pænere ud.

Hvorfor skal der slibes på tænderne?

For at skaffe plads til bøjlerne, som griber omkring tænderne og holder delprotesen på plads, er det nødvendigt, at tandlægen sliber på de naturlige tænder. Disse små slibninger skader ikke tænderne, fordi der som regel kun slibes af emaljelaget.

delprotese3
delprotese4

Vedligeholdelse af protesen

Delprotesen sidder bedst fast, hvis den understøttes af tænder både fortil og bagtil. Derved overføres tyggetrykket kun til de naturlige tænder, og gummen skånes. Men det er jo ikke alle, der har så mange tænder tilbage. Man må så nøjes med at hænge protesen op på tænderne foran i munden og lade den bagerste del af protesen støtte på gummen, som dermed belastes. Når gummen derfor med tiden svinder, vil der være behov for at justere protesen.

Efter nogen tids brug kan bøjlerne blive slappe, så protesen ikke længere sidder helt så fast. Forsøg aldrig selv at bukke på bøjlerne! Det er som regel meget lidt, der skal til, for at protesen igen føles behagelig fast – og det er kun tandlægen/tandplejeren, der ved, hvor der skal bukkes på bøjlerne.

Hvad kan man selv gøre?

En delprotese kan du bruge døgnet rundt, men slimhinden har bedst af at få et “pusterum” om natten, så man forebygger svampeinfektioner bedst muligt. Delprotesen skal under alle omstændigheder tages ud, når den skal gøres ren, og når dine egne tænder skal børstes.

En delprotese er en god og varig behandling. Hvis du sørger for daglig rengøring af tænder og protese samt regelmæssigt eftersyn hos tandlægen, kan du have glæde af protesen i årevis.

I nogle tilfælde kan det være vanskeligt at komme til med en interdentalbørste. Du kan så bruge en trekantet tandstikker, hvor den skarpe kant vendes væk fra tandkødet. Teknikken svarer ellers til interdentalbørstens.