Forebyggende tandpleje

Pas på dine tænder hele livet.

Det er vigtigt, at du kommer til regelmæssige eftersyn og tandrensning i Tandlægecenteret med de af os anbefalede intervaller, og at du anvender de af os foreslåede hjælpemidler.

Ligeledes er det vigtigt, at du regelmæssigt får taget røntgenbilleder af kindtænderne (ca. hvert andet år). Dette sikrer, at alle cariesangreb, begyndende parodontose samt andre skjulte sygdomme opdages i tide.

Tandbørstning

Den bedste og mest effektive forebyggelse af caries og tandkødssygdomme er, at bakteriebelægningerne på tænderne og langs tandkødsranden fjernes effektivt og grundigt ved tandbørstning, i cirklende bevægelser på hver enkelt tand. Det gøres mindst to gange dagligt med fluortandpasta, som hærder emaljen.

Hvorfor skal der bruges hjælpemidler?

Når vi spiser, vil der sætte sig madrester fast mellem tænderne. Her kan du ikke komme ind med tandbørsten. Det er ofte her, der kommer huller, og her tandkødsbetændelse og parodontose udvikles først. Der er udviklet en række forskellige hjælpemidler, du kan bruge, så alle tandfladerne renses. For et eksempel kan tandtråd, interdentalbørster og tandstikkere bruges i forskellige situationer. Se nedenfor vedrørende brugen af disse hjælpemidler.

Hvordan bruges tandtråden?

Riv et stykke tandtråd af (ca. 35 cm). Sno tråden om pegefingrene, så den sidder godt fast. Spænd tråden ud mellem tommelfingrene, når du skal rense mellemrummene i overkæben og mellem langemændene, når du skal rense mellemrummene i underkæben.

Ved at save forsigtigt ned mellem tænderne undgår du at beskadige tandkødet.

Rens én flade ad gangen, så du kan komme et par millimeter ned under tandkødet med tandtråden.

Det kan være lidt vanskeligt i starten, men øvelse gør mester.

Begynd med det bageste mellemrum i en af siderne, og tag mellemrummene i rækkefølge, så du ikke kommer til at springe nogle mellemrum over. Du skal selvfølgelig gøre det i både over- og underkæbe.

Nogle synes, det er lettere at bruge tandtrådsholder. Der findes mange forskellige, men måden, man bruger tandtråden på, er principielt den samme.

Interdentalbørster og tandstikkere

I lidt større mellemrum bør du bruge interdentalbørster (“flaskerensere”), som fås i forskellige størrelser. Du skal bruge den største, der er plads til. Det kan derfor være hensigtsmæssigt at have to eller flere størrelser i brug.

Teknikken er simpel. Du skal blot stikke interdentalbørsten ind i mellemrummet og føre den frem og tilbage 7-8 gange, mens du trykker den lidt ned mod tandkødet.

I nogle tilfælde kan det være vanskeligt at komme til med en interdentalbørste. Du kan så bruge en trekantet tandstikker, hvor den skarpe kant vendes væk fra tandkødet. Teknikken svarer ellers til interdentalbørstens.

Solo-tandbørste

Utilgængelige steder eller steder, der nemt springes over, kan man holde rene med en solotandbørste.

Hjælpemidler

Interdentalbørster

 

 

 

 

Tandtrådsholder

 

 

 

Tandtråd

 

 

Solotandbørste

Hjælpemidler er vigtige i den forebyggende tandpleje