Huller i tænderne

Huller i tænderne – hvordan opstår det?

To ting skal være til stede, før man får caries – eller huller i tænderne, som det hedder i dagligdagssprog: Bakteriebelægninger og sukker.

Der er altid bakterier i munden og på tænderne, så dette alene fører ikke til huller i tænderne. Men får bakterierne lov til at være i fred, og får de den rigtige næring, vil de formere sig og udvikle sig til sammenhængende, tykke bakteriebelægninger (plak) og senere caries.

Når bakterierne optager sukker, vil nogle af dem udskille syre. Er der få bakterier og kun lidt sukker, vil spyttet neutralisere syren. Er der overvækst af bakterier og en høj koncentration af sukker, kan syren ikke neutraliseres. Dette medfører et angreb på tændernes emalje og senere hen dentinen, hvilket kan føre til huller i tænderne.

Har man ofte bakteriebelægninger på sine tænder, og har man tit sukkerholdig mad/slik i munden, er der meget stor risiko for, at man udvikler huller i tænderne.

sundtand

Hul i tanden – Hvordan udvikles det?

Huller i tænderne er hverdagsbetegnelsen for caries. Huller i tænderne og er normalt en langsomt fremadskridende sygdom, som man i begyndelsen ikke kan se med det blotte øje.

Senere kan den begyndende caries ses som et hvidligt område på tanden. Fra det tidspunkt er emaljen ved at gå i opløsning. Det kan nu ses på tanden eller på et røntgenbillede.

caries1

Bliver et hul i tanden ikke stoppet, vil mindre eller større dele af tanden begynde at bryde sammen. I første omgang mærker man ikke et hul i tanden, fordi der ingen nerver er i emaljen.

Breder et hul i tanden sig, når det ind til tandbenet (dentinen). Dentinen er ikke så hård som emaljen, derfor vil et hul i tanden brede sig hurtigere her end i emaljen.

Midt inde i tanden ligger nerven og nogle små blodkar. Hvis et hul i tanden bliver så stort, at det når ind til nerven, bliver der behov for en rodbehandling – og tanden er ikke længere levende. Den bliver som et træ, der er gået ud. Tanden bliver skrøbelig og knækker altså lettere grundet caries.

caries2

Hvordan stopper man det?

Formålet med tandlægens/tandplejerens behandling er at stoppe eventuelle huller i tænderne, så angrebet ikke udvikler sig. Det kan ske på flere måder, afhængig af hvor udviklet caries-angrebet er.

Hvis tandlægen/tandplejeren har fundet et tidligt stadie af et hul i tanden, er den første behandling undervisning i, hvordan man bedst holder tanden ren. Du får instruktion i en bedre tandbørstemetode og brug af tandtråd, hvis angrebet er imellem tænderne. På denne måde kan du forhåbentlig undgå at udvikle caries på det pågældende område.

Tandlægen/tandplejeren vil normalt også fluorbehandle det angrebne område. Herefter holdes området under observation for at se, om man på disse måder kan bremse udviklingen af et hul i tanden.

Udvikler der sig alligevel huller i tænderne, eller er angrebet allerede for fremskredet, når man kommer hos tandlægen, er tandlægen nødt til at bore og fjerne det syge tandvæv.

Eventuelle huller i tænderne fyldes op, så hver tand får sin oprindelige form. Herefter kan de igen holdes rene og frie for bakteriebelægninger.

Vi vil de efterfølgende tandlægebesøg holde skarpt øje med dine tænder, og om der eventuel skulle et andet hul i tanden på vej.

Se også vores andre behandlinger: Plastfyldninger og Tandblegning