Kirurgi

Visdomstænder

Visdomstænder er de sidste i tandrækken, som dannes, og må som følge heraf tage til takke med den plads, der nu en gang er tilbage i mundhulen. Hvis der er plads til en visdomstand, vil den være fuldt frembrudt i løbet af 3-6 måneder.

Hvis den efter 6 måneder stadigvæk er delvist dækket af tandkød, kan man ikke forvente yderligere frembrud. Der er således opstået en situation, hvor man ikke kan få glæde af tanden, men hvor risikoen for tiltagende ømhed, smerter og andre problemer er overhængende.

I disse tilfælde bør tanden fjernes ved en mindre operation. Man mærker intet under selve operationen, som foregår under lokalbedøvelse, men der kan komme lidt hævelse og ømhed bagefter. Normalt vil smertestillende tabletter, som f.eks. Ibumetin, kunne klare dette.

kirurgi1

Delvist frembrudt visdomstand

kirurgi2

Tandkødslomme under dækkende tandkød

kirurgi3

Røntgenbillede af vandret liggende visdomstand

Cyster

En kæbecyste er en væskefyldt sæk, som enten kan opstå af sig selv eller være forårsaget af en reaktion på betændelse. Cyster i kæberne udvikler sig så godt som aldrig til kræft. En cyste vil ofte vokse som følge af det tryk, som cystevæsken udøver indefra. For at undgå svækkelse af kæbeknoglen og andre komplikationer bør en cyste fjernes hurtigst muligt. Dette foregår operativt og giver sjældent store gener for patienten, hvis den fjernes i tide.

Rodspidsamputation

Uanset hvor omhyggelig tandlægen er med en rodbehandling, vil det i ca. 15% af tilfældene ikke lykkes at fjerne rodbetændelsen. Hvis en rodbetændelse ikke forsvinder efter en rodbehandling, vil den ofte udvikle sig til en rodspidsbetændelse. Ubehandlet vil betændelsen brede sig, og tanden vil gå løs for til sidst at mistes. Der kan ske betændelsesspredning til kæben, kæbehulen, mundbund og hals, og en tandbyld kan dannes, hvilket kan give kraftige smerter.

Patienter med svækket immunforsvar kan få alvorlig spredning af betændelse ved en ubehandlet rodspidsbetændelse. Tilstanden kan behandles operativt med en rodspidsamputation, hvor rodspidsen og betændelsen fjernes, og der lægges evt. en tætsluttende fyldning ved rodspidsen.

kirurgi4

Kirurgisk opklapning til rodspids

Kirurgisk fjernelse af rodspids og ilægning af rodspidsfyldning