Plastfyldninger

Når vi finder brugen af sølvamalgam uacceptabel, skyldes det bl.a. følgende:

Det er ulovligt at bruge i alle mælketænder samt i blivende tænder, når der er tale om flader, som ikke bliver belastet af tygning. Der skal bores sund tand væk for at få den rette form på fyldningen, hvilket svækker tanden unødigt.

Sølvamalgam udvider sig med årene (korroderer), så tendensen til fraktur af hjørner og sider af tænderne er kraftigt forøget. Dette resulterer ofte i efterfølgende kronebehandling. Sølvamalgam indeholder store mængder kviksølv, som kan være skadeligt for såvel den enkelte person som for miljøet.

Udseende af sølvamalgam er kosmetisk meget uheldigt

solvtilplast1

og kan slet ikke sammenlignes med tandfarvede restaureringer.

solvtilplast2

Ved mindre huller vil vi vælge at bruge plast i stedet for sølvamalgam. Ved lidt større skader vil porcelænsindlæg ofte være det bedste valg, og ved store defekter vil tandfarvede kroner være nødvendige. Valget af materiale foregår ud fra princippet “rettidig omhu”. Hvis man i tide får lavet den rigtige restaurering, vil man ofte kunne undgå efterfølgende skader og endnu dyrere behandlinger.

Her kan du læse mere om Porcelænsindlæg og Kroner.

Plast kan undertiden også bruges til mindre opbygninger og udbygninger med et kosmetisk fint resultat, som vist neden for (2 eksempler).

Eksempel 1:

plast1
plast2

Eksempel 2:

plast3
plast4