Mulighed for smerter

De første timer er mund og sår bedøvet, og det vil derfor ikke gøre ondt. Når bedøvelsen er væk, kan der komme ømhed og lette smerter. Det er bedst og behageligst at forebygge smerter. Tag derfor 1 tablet Ibumetin 600 mg, inden bedøvelsen holder op, og forsæt med at tage 1 tablet 3 gange dagligt, hvis det er nødvendigt. Børn skal følge medicinpakkens anvisninger. Hvis du er allergisk over for Ibumetin eller er gravid, må du sammen med tandlægen finde et alternativ.

Hævelse

Det er helt almindeligt, at kind og tandkød hæver, når du er blevet opereret i munden. Kolde omslag kan formindske hævelsen, hvis du føler, at der er behov for det.

Mange vil også opleve, at kinden bliver lidt blågul. Det er helt normalt og vil fortage sig. Vokser hævelsen i mere end 2 dage efter operationen, bør du henvende dig til Tandlægecentret for kontrol.

Pas på såret

Når operationen er overstået, skal såret have ro. Du skal derfor tage den med ro det første døgn. For megen aktivitet kan øge presset på såret og give blødninger.

Når du skal sove eller ligge ned, er det en god idé at ligge med hovedet højt det første døgn. Det letter trykket på såret. Undgå at røre ved såret.

Det gælder både med tunge, fingre, lommetørklæde og andet. Lad være med at suge i såret.

Mundskylning

Dagen efter operationen kan du skylle munden forsigtigt med klorhexidin 0,1% (kan købes på apoteket). Det nedsætter risikoen for infektion. Skyl 3-4 gange dagligt, indtil du igen kan børste normalt.

Tandbørstning

Det er vigtigt at holde munden ren. En uren mund giver større risiko for infektion i såret. Husk derfor at børste tænderne som sædvanligt, men pas på ikke at børste såret.

Hvad kan man spise?

Husk at spise alle måltider, og spis gerne rigeligt. Kroppen bruger energi på at hele såret. Spis blød eller flydende og ikke for varm mad den første dag.

Undgå at tygge i den side af munden, hvor operationen er foretaget, og spis ikke hård kost, så længe det er til besvær.

Røg og alkohol

Nikotin har en uheldig indflydelse på heling af såret, så lad være med at ryge mere end højst nødvendigt. Undgå alkohol i hvert fald det første døgn. Alkohol øger blodtilførslen til såret og kan give anledning til efterblødninger, som forsinker sårets heling.

Efterblødning

Det er helt normalt, at der den første dag vil sive lidt blod fra såret. Det kan se værre ud, end det er, fordi blodet blander sig med spyttet.

Kommer der en regulær blødning, kan du bedst stoppe den ved at tage en ren tampon (f.eks. et rent sammenrullet stykke gaze) og lægge over såret (ikke ned i såret). Bid så sammen, så tamponen trykker på sårkanterne, og hold munden lukket i et kvarter til en halv time. Det kan være nødvendigt at udskifte tamponen et par gange. Hvis blødningen stadig fortsætter lige kraftigt, bør du kontakte Tandlægecentret. Kan dette ikke lade sig gøre, skal du kontakte tandlægevagten eller en skadestue.

Efterbehandling

Hvis det har været nødvendigt at sy efter operationen, skal trådene normalt fjernes af tandlægen/tandplejeren efter 6-7 dage.

I sjældne tilfælde kan der komme betændelse i såret. En betændelse vil give smerter, dårlig ånde og dårlig smag i munden. Dette kræver efterbehandling hos tandlægen.

Kommer du i tvivl eller bliver usikker, kan du altid ringe til Tandlægecentret og få råd og svar på dine spørgsmål.